Az internet korában vírusként terjednek a világhálón a szellemekről, ufókról, időutazókról készült képek, az eredeti történetek pedig sokszor elvesznek a süllyesztőben. Érdemes azonban mélyre ásni, mivel sokszor kiderül, téves elméletek alapján kiáltottak ki egy képet paranormálisnak, vagy szimplán egy hamisítványra hiszik emberek tízezrei, hogy bizonyíték lehet a túlvilág létezésére. Nézzünk meg néhány érdekes fotót, amiről eddig talán te is azt hitted, igazi!

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

 

Az időutazó férfi

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

Az 1941-es kanadai kép bejárta az internetet, és óriási port kavart. Miért is? Mivel a képen látható férfi öltözéke teljesen eltér a többi emberétől, sokkal modernebb és teljesen más a stílusa, ráadásul egy 20. századi fényképezőgépet is tart a kezében, ezért sokan azt gondolták, íme a bizonyíték az időutazásra. Ez a kép tulajdonképpen nem hamisítvány, szerkesztésnek nyomát sem lehet találni. De akkor mi lehet benne a csavar? Végtelenül egyszerű a megoldás: jelen esetben a képet szemügyre vevők fantáziája indított el egy látszólag megállíthatatlan lavinát. A férfiről biztosan tudjuk, hogy nem időutazó, hiszen minden apró részletre találhatunk ésszerű megoldást. Haladjunk fentről lefelé! A napszemüvegről sokan úgy gondolták, valamiféle különleges technológiát rejt, vadabb elképzelések szerint az időutazók e kiegészítőket használva hasítottak rést a téridő kontinuumon. A Steampunk szemüveg elmélete helyett egy teljesen hétköznapi magyarázat adható a rejtélyre, ugyanis a 40-es évek legújabb napszemüvegmodelljét viseli a férfi, amit Barbara Stanwyck is hordott a Gyilkos vagyok című filmben.

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

A rejtélyes felsőn szereplő felirat nem más, mint egy nagy M betű, ami a montreali hokicsapat, a Montreal Maroons mezének szakasztott mását imitálja, egy egész biztos, hogy vagy hokijátékosról vagy hokidrukkerről van szó. Végül a kézben tartott fényképezőgép okozott nagy fejtörést, persze ez sem túl sokáig. Egy 1925-ben gyártott Kodak modellről van szó, ami hordozhatóságának köszönhetően kis méretben állt rendelkezésére a fotó szerelmeseinek. A férfi tehát nem időutazó, holmijai mind az adott kor divatjához igazodtak, épp csak furán fest az őt körülvevő, kiöltözött emberek közt.

Űrhajós a jövőből

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

1964-ben egy szép, kora nyári kirándulás alkalmával valami olyat sikerült lencsevégre kapni, ami azóta is borzolja a kedélyeket. Jim Templeton tűzoltó egy Solway Firth-i kiruccanás alkalmával képeket készített ötéves kislányáról, ám a fotó előhívásakor megdöbbentő dolgot vett észre. Visszaemlékezve Templeton senkit sem vett érzékelt a közelükben, csak a kislánya, a felesége és saját maga tartózkodtak a mezőn, illetve két idős hölgyet is megfigyelt, akik jóval odébb üldögéltek. Eleinte arra gyanakodott a férfi, hogy a fotót előhívó szakemberek szórakoztak a képpel, ám a Kodak dolgozói megvizsgálták azt, és kétséget kizáróan kijelentették, nem történt manipuláció. A fotó tehát eredeti. Eleinte hitetlenkedve fogadták az űrhajósról készült felvételt, ám egy hirtelen jött médialáznak köszönhetően a kép elkészülte után pár évvel világhírű lett. Valóban egy űrhajós látogathatta meg a családot? De akkor miért nem érzékelték a jelenlétét? A válasz egyszerű: mivel nem egy űrhajóst látunk a képen.

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

Egy másik fotón jól látható, hogy a feleség, halványkék ruhát visel, ami valószínűleg a túlexponálásnak köszönhetően tűnik ennyire fehérnek. A magyarázatra 2014-ig kellett várni, amikor is Dr. David Clarke egyetemi tanár megoldotta a rejtélyt.

A tűzben megjelenő kislány szelleme

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

1991-ben szörnyű tűzvész pusztított Shropshire-ben, Angliában. A városháza épülete hatalmas lángokkal égett, a helyiek elkeseredetten próbálták meg eloltani a tüzet – mindhiába. Érdekes, hogy az épület egyszer már leégett 1677-ben. Ekkor egy fiatal, 14 éves lány, Jane Churm gyertyája lobbantotta lángra a helyet, a tűzvészben pedig maga is odaveszett. De miért olyan lényeges ez? Mivel egy lelkes fotós elkészítette a legdöbbenetesebb fotót a ’91-es tűzvészről, ami csaknem két évtizedekig sziklaszilárd bizonyítékul szolgált a szellemek létezésének igazolására. A lángok közt egy halvány, mégis jól kivehető kislány alakját láthatjuk, akit a fotó elhíresülése után Jame Churmként azonosítottak. A szemtanúk elmondása szerint senkit sem láttak a lángok között, ráadásul maga a fotós is azt nyilatkozta, nem vette észre a képek előhívásáig, hogy bármi gyanús lett volna az égő épület körül. Sajnos a hírverésnek vége, mivel egy szemfüles férfi észrevette, hogy a tűzvészről készített képen szereplő szellemlány ugyanúgy néz ki, mint egy 1922-es képeslapon megtalálható alak.

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

A fotóról egykettőre kiderült, hogy hamisítvány, és valóban a képeslapon szereplő lány lett a tűzvészről készült fotóra másolva.

A thai földönkívüli temetése

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

A kép 2009-ben készült, amikor is egy thai falucskában egy feltételezett földönkívülit temettek el. A ceremónián az egész falu részt vett, együttesen mondtak búcsút az ismeretlen eredetű lénynek. A média rögtön felkapta az esetet, hiszen a szürke, semmire sem hasonlító lény pontosan beleillik a szürkékről (idegenekre használt elnevezés) alkotott képünkbe. Alacsony, hatalmas fejű és szemű, ráadásul a szín is stimmel. Az ufonauta sokáig lázban tartotta az embereket, hiszen ha valós harmadik típusú találkozás eredménye az idegen holttest, akkor minden bizonyíték megvan az elmélet alátámasztására, hogy nem vagyunk egyedül. A dolog persze nem ilyen egyszerű, mivel a neten terjengő fotók valóban hitelesek, manipulációról szó sincs, így nem tudták sokáig elképzelni a megfejtésre utazók, hogy mi lehet a képen. Az igazság az, hogy valóban egy temetési ceremóniát látunk a képeken, ami ténylegesen megtörtént, ám a fotó közepén szereplő lény nem ufonauta, hanem egy torzsszülött borjú. A thai falucska lakói úgy vélték, a különleges külsejű borjú isteni kinyilatkoztatás eredménye, ezért méltón feldíszítették a tetemet, füstölőt és mécseseket gyújtottak, hogy a különleges lény megkapja a neki kijáró végtisztességet. A fotóban tehát van valami túlvilági, de nem pontosan úgy, ahogyan azt elsőre gondoltuk.

Tündérfotó a századforduló elejéről

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

A képeken egy fiatal lányt láthatunk nem mindennapi lények társaságában. A tündérekről szóló mítoszok a középkorban élték virágkorukat, ám a gyermekmesék gyakori szereplői a mai napig is. Akadnak, akik szentül hiszik, a tündérek léteznek, egyes természeti jelenségeket is ezen lények létezésének számlájára írnak.

paranormál rejtélyek idegenek szellemek fotók hamisítvány

Sokan elégedetten bólogattak, mikor egy 1917-es felvételen temérdek tündér társaságában szerepel egy fiatal lány. A fotókal évekkel később vizsgálták, ám az akkori technika szinte lehetetlenné tette az utólagos hamisítást, amit a szakemberek meg is állapítottak. A fotók valódiak. De milyen rejtély húzódhat akkor a különleges tündérfotók mögött? Közel 70 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fotón szereplő hölgy elárulja az igazat. A tündérek ugyanis nem valóságosak, papírból készítették őket. A tündérfigurákat ragasztóval illetve damillal erősítette a lány a megfelelő pozícióba, és arra is ügyelt, hogy a kamera mindig szemből fotózza őket pózuktól függetlenül, ahol nem látszik a testek tényleges térbeli elhelyezkedése. Az ügyes trükk felfedése végleg lerombolta a tündér-mítoszt, azok mégis megmaradtak a mesék kedvelt szereplőiként.

Folytatása következik…