Az interneten számos különös fotó terjed megmagyarázhatatlan, kísérteties vagy épp elképesztő dolgokról. A Photoshop és más képszerkesztők térhódításával azonban érdemes óvatosan közelíteni a fantasztikumot reprezentáló fotók felé. Még a számítógépes fotómanipulációk előtt is léteztek hamisítványok, ezért igen nehéz dolga van annak, aki hiteles bizonyítékot keres egy paranormális esemény igazolására. Te mennyire vagy képben? A teszt után jöjjenek a miértekre a válaszok!

 

Jöjjenek a megoldások!

Hamisak a képek, mert... :

1. A 9/11-es kép eredetije így néz ki:

2. A bolgár sellőcsontvázat is manipulálták:

4. Nem csak a kínai verzió található meg a neten, rengeteg óriás csontváz hamisítvány létezik szerte a világon. A tudomány jelen állása szerint viszont óriások nem léteztek sosem.

5. A figyelőről készült kép állítólag vadászoktól származik, gyakorlatilag ügyes képszerkesztői munka az egész.

6. A tűzvészben megjelenő kislány szelleme sokáig igaznak hitt fotó volt, ám valójában korát meghaladó ügyességgel készült manipuláció. Itt olvashatsz bővebben is róla. 

7. A kép jócskán túlzó méretet mutat, ennek ellenére az eredeti verzióban is megtermett disznót láthatunk:

8. A tündértetem egy művész keze munkáját dicséri, egy hivatalosan is elfogadott tündér csontvázat sem találtak még.

10. Az 51-es körzet sok rejtélyt tartogathat számunkra, az idegen boncolásáról szóló videó viszont kamu, itt lehet megtekinteni. Az esetet egyébként a roswelli eseményekhez kötik, ahonnan valóban a mai napig hallani különösen érdekes történeteket. 

12. Az unikornisról készült kép egy vicces kedvében lévő tulaj műve, szó sincs semmilyen misztikumról.

13. Sajnos Bigfoot sokáig eredetinek hitt képéről is kiderült, egy magas, fura járású férfi jelmezben sétál a kamera előtt.

14. Nagy divat volt 2015 környékén óriás entitásokról képeket posztolni, ez alól a zambiai szerkesztett remekmű sem kivétel.

17. A démonról készült lesifotó szintén egy tehetséges művész képe, aggodalomra semmi ok, a pokol népe nem lakik az erdeinkben.

18. Nessi létezését ma sem bizonyítja semmi - kiváltképp azért, mivel a híres fotóról kiderült, egy egyszerű hamisítvány: víz alatt működő propellerekkel meghajtott, házi készítésű "dínó nyak" látható a fotón.

19. A mátranováki fanyűvő sokáig tartotta lázban az országot, a fotóról, ami róla készült, sajnos hamar kiderült, nem túl ügyes hamisítvány.

20. Bigfoot lábnyoma sokakat hozott lázba, viszont a készítők elismerték a nagy hírverést követően, hogy gipszből kiöntött formával hagytak nyomokat az erdőben.

21. Slendermant sokan valós lényként kezelik, pedig egyáltalán nem az, egy városi legenda, amihez kreatív fotókat hamisítottak.

22. A kenyai sellőtetem egy áldokumentumfilm egyik kelléke, ami sokakat megdöbbentett és persze vezetett is meg. Hasonló áldoku készült egy gigantikus cápáról is, ami függőleges pozícióban, mozgás nélkül bújt el a radarok elől, és falt fel egy hajónyi embert.

24. A Mike Tyson mérkőzésen nem egy időutazó látható és a mobilja, egy szimpla fényképezőgépre hitte azt az internet népe, hogy az időutazás lehetséges.

25. Az orosz álom-kísérlet egy városi legenda, a félelmetes az benne, hogy nem tudni, a folytonos alvásmegvonás és kényszeres ébrenlét miként taszítja át a testet a halálba. A mellékelt kép természetesen csak egy jól sikerült illusztráció.