Skócia titokzatos, ködös tájai sok rejtélyt hordoznak, ám nem Loch Ness az egyetlen hely, ahol könnyen rájöhet a frász az emberekre. Létezik ugyanis egy híd, ami minden kutyás számára fenyegető lehet: az áthaladó ebek ugyanis minden előjel nélkül szinte mind egy szálig a mélybe vetik magukat.

rejtélyek öngyilkos híd overtoun híd kutya

 

Az Overtoun híd rejtélye

„A hétvégén a hídon álltam, mikor megpillantottam egy nőt, aki a kutyáját sétáltatta. Ahogy néztem őket, észrevettem, hogy az eb túl közel ment a szakadék széléhez, a gazdája pedig alig tudja visszafogni. Ekkor kezdtem el én is érezni a késztetést, hogy leugorjak onnan.” – mesélte a 20 éves Jenna, aki gyakran jár-kel az Overtoun hídon. A hely Dumbarton közelében található Skóciában. A ma már csak öngyilkos hídként emlegetett építészeti remekmű gazdag történelemmel bír, ráadásul impozáns kialakítása miatt megérné a figyelmet. Legalábbis nem azt, ami most is övezi. Nem csak mostanság szaporodtak meg a halálesetek a híd körül, régebbről is regisztrálhatunk tragikus eseményeket. 1994-ben egy 32 éves férfi ledobta az újszülött kisfiát, mivel azt vallotta, a gyermek maga az Antikrisztus. Állítása szerint kétszer is a gyermek életére tört, de nem tudta elvenni azt, ezért a legbiztosabb módszert választotta. Az elmegyógyintézetben kezelt férfi kitart a mai napig az állítása mellett, mivel a kisfiú csupán másnap halt bele a sérüléseibe.

rejtélyek öngyilkos híd overtoun híd kutya

Az öngyilkos kutyák

A híd történetében az 1950-es évek jelentenek baljós fordulatot, ekkor követte el ugyanis az első kutya az öngyilkosságot. Közel 50 eb halálát regisztrálták abban az évben, mára ez a szám 600-ra duzzadt. Nem minden kutya pusztult el az ugrás következtében, többen ugyanis kisebb-nagyobb sérülésekkel kievickéltek a mélyből. Minden gazda ugyanazt állítja: a kutyák csak bizonyos időben és bizonyos helyen hajtanak végre öngyilkosságot. A legtöbb esetben a hídfőkön történik tragédia, és kizárólag csak napközben. Éjjel és a híd közbülső részein még sosem történt semmilyen váratlan dolog. Sokak szerint a sűrű növényzetben erdei állatok élnek, amiket a kutyák észrevesznek, és rögtön üldözőbe is vesznek. Egerek, mókusok és egyéb rágcsálók állhatnak a dolgok mögött, ám ez nem ad magyarázatot arra, hogy miért csak a hídfőkről ugranak az ebek, és az éjszakai állatokra miért nappal vadásznának. Továbbá az is szúrta többek szemét, hogy nem csak az Overtoun hídnál élnek rágcsálók, máshol mégsem történik az öngyilkos hídon lezajlottakhoz hasonló eset. Felmerült lehetséges válaszként, hogy a kutyák ténylegesen öngyilkosok akartak lenni. Dr. David Sands kutyapszichológus szerint ez lehetetlen, mivel az állatok képtelenek önkezűleg véget vetni az életüknek, ám akadnak érdekes cáfolatok erre az állításra is. Richard O’Barry delfinoktató például a Flipper film sztárjánál, Kathynél tapasztalta, hogy az állat többször is megpróbált véget vetni az életének úgy, hogy a szárazföldre vetette magát. 1845-ben egy újfundlandi tartotta a fejét víz alatt még a megmentése közben is.  Azt tehát nem jelenthetjük ki biztosan, hogy az állatok nem akarnak véget vetni az életüknek, ám a tömeges ugrás esetében ezt az elméletet biztosan kizárhatjuk.

rejtélyek öngyilkos híd overtoun híd kutya

Mi akkor a megoldás?

A hivatalosan elfogadott magyarázat szerint semmilyen természetfeletti erő nem munkálkodik a híd körül. A kutyák ugyanis valószínűleg tényleg kisemlősök miatt zuhannak le az 50 láb magas hídról. Hogy az ebek esztelenül ugranának le a mélybe egy egér miatt, az teljességgel kizárt, a sok halálnak pusztán baleset lehet az oka. Egy helyi lelkész vázolta fel, mi történhet pontosan: a kutya megérzi az állatok szagát, és felugrik a híd falára. Mivel az domború, a négylábúak nem tudnak stabilan megállni a széleken, ezért lecsúsznak róla. Állítása szerint többször is látta, ahogyan a kutyák megpróbálnak felmászni a hídfők falára, ám lecsúsznak onnan. Az egyszerű megoldás ellen Paul Owens meglehetősen hevesen lépett fel, ő ugyanis 11 éve kutatja az öngyilkos híd rejtélyét. Könyvet is írt az esetekről, amiben említést tesz Overtoun fehér hölgyéről. A nő 1908-ban vesztette életét, aki sosem volt képes túllépni szeretett férje halálán. Owens szerint ennek a szellemnek a jelenlétét érzik az állatok, ami annyira elviselhetetlen nekik, hogy inkább a mélybe vetik magukat. Szerinte nem lehet kizárni azt a tényt, hogy még az embereket is egyfajta furcsa érzés keríti hatalmába a hídon sétálva, így akár a szag-elmélet is helytálló lehet, kizárólagos megoldásnak viszont nem fogadható el. Sokan egyetértenek Owens-szel ezzel kapcsolatban, többen viszont a híd kialakításának tudják be a rengeteg halálesetet.
 

A skót rendőrség dagadta, hogy bármilyen hívás érkezett volna hídról leugráló, öngyilkos állatokról, azt azonban elismerték, hogy a helyiek váltig állítják, valami nincs rendben a hellyel. Ma már a híd mindkét oldalán tábla figyelmeztet arra, hogy póráz nélkül tilos kutyát sétáltatni ott, így talán nem nő tovább az amúgy is tetemes mennyiségű elpusztult ebek száma.