Egy egész világot foglalkoztató kérdésre igyekszik megszállottan válaszolni az a férfi, aki úgy gondolja, a rejtélyes Fekete Dália gyilkosságot a saját apja követte el.

 

A Fekete Dália gyilkosság

A történelem legrejtélyesebb megoldatlan ügyei közé sorolható a Fekete Dália gyilkosság, hiszen az elkövető kiléte legalább olyan homályos, mint Hasfelmetsző Jack esetében. Az áldozat a 22 éves Elizabeth Short színésznőként kereste kenyerét, ígéretes tehetség lévén gyakran megfordult a Los Angeles-i elit partijain. Megcsonkított, meztelen holttestét 1947. január 15-én találták meg egy parkban, a lakosságot pedig sokkolta a brutális gyilkosság híre. A részletekről a sajtó hírverésre szomjazó hiénái igen nagy odafigyeléssel tájékoztatták az ügy iránt érdeklődőket. Elizabeth Short holttestét igen nagy szakértelemmel vágták ketté, karjait derékszögben a feje mellé helyezték, szájának széleit pedig véres vigyorba hasították. A borzalmas gyilkosság után eszeveszett hajsza indult, hogy a gyilkos nyomára bukkanjanak. Eleinte úgy tűnt, hamar lefülelik a tettest, ám valójában számtalan hamis tanúzás kizárása után sem lett meg a fiatal színésznő gyilkosa.

Felbukkan egy új tanú

A nyomozók minden egyes lehetséges szálat egytől egyig kivizsgáltak. Kapcsolatba hozták az ügyet a maffiával, szexuális ragadozókkal, sőt még a filmiparral is. Hiába jártak azonban minden ígéretes nyom végére, egyik sem hozta meg a kívánt eredményt. Elizabeth Short esete hosszú évekre a megoldatlan bűnügyek polcára került. Akad azonban egy eleinte érdekes vallomás, ami talán fel is göngyölheti az ügyet.

Steve Hodel, egy amerikai származású író, nyomozó megrögzötten kutatja a mai napig a Fekete Dália gyilkosság minden részletét, és nem is ok nélkül: úgy véli, hogy a saját édesapja követte el a gyilkosságot. Ugyan csak tini volt, mikor a borzalmas bűntett megtörtént, ma is jól emlékszik a részletekre. Elmondása szerint édesapja mindig is rideg, kegyetlen figurának tűnt, mégis csodálattal tekintett rá. Sok szeretetet nem kapott tőle, de tekintélyt parancsoló megjelenése lenyűgözte a gyermek Hodelt. Később egy fontos momentum történt a férfi életében, ami örökre megváltoztatta az apjáról kialakított képet, és megszállottja lett saját elméletének. „Apám halála után néhány holmija hozzám került. Azokat a fotókat nézegettem, amiket ő csinált, mikor rábukkantam egy fiatal lány képére. Hirtelen belém villant valami, honnan olyan ismerős ez az arc? Mintha már láttam volna. Még ma is a Fekete Dália jut róla eszembe” – nyilatkozta. Ha ez valóban igaz, vajon miért őrizte volna meg George Hodel egy szörnyű gyilkosság emlékét?

Steve Hodel nyomozásba kezdett, és több lehetséges kirakós darabot is talált, ami talán egésszé tenné az ügy össze nem illő darabjait. Úgynevezett szellemi lenyomatokkal dolgozott, amik a gyilkosságot elkövetők indítékait, gondolatmeneteit és érzelmi állapotait fedik fel. Lássuk, milyen bizonyítékok szólnak George Hodel ellen!

1. Az első intő jel egy per volt, amit Tamar Hodel indított el 1949-ben. Ekkor a fiatal lány szexuális erőszakkal vádolta a saját apját, ám úgy tűnt az esküdteknek, csupán bosszúból csorbát akar ejteni a híres orvos hírnevén, így végül nem lett az ügyből semmi.

2. Kiderült, George Hodel nem éppen hűségéről és látszólagos visszafogottságáról volt híres a közeli ismerősök körében. Ókori római orgiákat megszégyenítő esteket rendezett, ahol az akkori elit kedvére szórakozhatott ilyen-olyan formában. Szex, drogok és a beteges fantázia kaptak főszerepet az összejöveteleken, ahol egyébként maga Elizabeth Short is megfordult. Állítólag egy ilyen eseményen kerültek először kontaktusba.

3. George Hodel viszonyt folytatott a Fekete Dáliával, fia szerint a különös, titokzatos hölgyről készült fotó az egyik légyottjukat örökítette meg.

4. Szürrealista beállítottsága miatt úgy vélte, a valóság és az álom összemosódik, így Steve Hodel szerint nem létezett számára lehetetlen. Hithű szürrealistaként kedvelte ezeket az alkotásokat, Man Ray nyújtotta számára a legnagyobb inspirációt. Az egyik fotója, a Minotaurusz különösen felkeltette az orvos figyelmét, ez volt az egyik kedvence. Érdekes, hogy a Fekete Dália frivol pózban megtalált teste pontosan a Minotaurusz képen látható pozitúrát vette fel.

5. Nem elhanyagolható tény, hogy Elizabeth Short holttestét nagyon precízen vágták ketté, egyetlen felesleges vágást sem ejtettek rajta. Ebből a nyomozók arra következtettek, hogy vagy egy nagyon képzett orvos, vagy egy húsfeldolgozásban igen jártas szakember lehet a gyilkos. George Hodel 700 sebészeti órát vett annak idején az egyetemen, így pontosan tudta, hogyan kell felhasítani az izmokat mindenféle felesleges kaszabolás nélkül.

6. George Hodel a rendőrség látószögébe került már a nyomozás idején is, mivel erőszakos figurának írták le az ismerősei. Figyelték minden mozdulatát, leginkább azért, mivel aljas pénzügyeinek egyetlen ismerője, a titkárnője állítólagosan túladagolta magát, és el is hunyt. A nyomozók szerint az egyébként nem drogfogyasztó nő Hodel egyik áldozata, aki tudott arról, hogy az orvos sokkal több pénzt számlázott ki betegeinek, mint kellett volna, a többletet pedig zsebre rakta.

7. Az ellene folyó kutatás során egy beszélgetés foszlány is az orvos ellen szól, ebben ugyanis konkrétan azt fejtegeti, lehetséges, hogy ő ölte meg a Fekete Dáliát, ám erre bizonyíték nincs. Szóba került az elhunyt titkárnő is, aki tudhatott valamit az ügyről, ám őt már senki sem hallgathatja ki, mivel meghalt.

Miért nem lett végül a szembesítésből semmi?

Több szerencsétlen tényező is az orvos kezére játszott, amiről máig nem lehet eldönteni, mégis milyen körülmények között zajlottak. A bizonyítékok mind egy szálig eltűntek a nyomozóirodából, ráadásul egy használható anyag sem maradt, amivel DNS vizsgálatot lehetett volna csinálni. A rendőrség mindössze annyit reagált az ügyre, hogy sajnos előfordul nagyritkán az ilyesmi. Steve Hodel számára ez persze nem volt kielégítő magyarázat. Sokan úgy vélik, befolyásos emberek neve sározódott volna be, ha a nyomozók komolyabban beleássák magukat a Fekete Dália ügybe, ezért muszáj volt megszabadulni a bizonyítékoktól. További nehezítő körülmény volt, hogy Hodel egész családjával Ázsiába költözött, és a 90-es évekig vissza sem tért az Államokba. Véletlen volna? Aligha.

További furcsaságok George Hodellel kapcsolatban

Steve Hodel nem állt meg ott, hogy apját kikiáltotta egy fiatal színésznő gyilkosának. Úgy gondolja, a módszer, ahogyan kettévágta a nőt, a póz, amibe fektette, a tény, hogy a szabad ég alatt hagyta, lehetővé téve ezzel azt, hogy mások is lássák, olyan elmére vall, aki nem áll meg pusztán egy gyilkosságnál, ráadásul egészen biztosan kitervelte, és üzenni is akart vele. A nyomozó szerint édesapja sorozatgyilkos volt. Közvetett bizonyítékai vannak ugyanis arra, hogy egy másik híres eset, a 6 éves Susan Degnan meggyilkolása kapcsán is megemlíthető az orvos, mint lehetséges gyanúsított.

A kislány és a Fekete Dália meggyilkolása között szembeötlő hasonlóságok mutatkoztak meg. Mindkét áldozat testét derékban kettévágták, ráadásul a 2. és 3. ágyékcsigolya között. Ez olyan fontos momentumnak számít, mintha maga a gyilkos írta volna alá az áldozatait. Pontos, határozott vágásokkal dolgozott az elkövető, tehát újfent az az eshetőség áll fent, hogy vagy orvos vagy profi hentes állhat a gyilkosság mögött. Steve Hodel szerint egy másik fontos eset kapcsán is össze lehet kötni a két gyilkosságot. A kislány holttestét feldarabolva egy csatornában találták meg, míg Elizabeth Short testét egy köpésnyire csak a Degnan blvd-tól. A férfi elmélete szerint Hodel üzenni akart a nyomozóknak, ám véletlenül rossz felé kanyarodott a sötétben, és letért a Degnan blvd-ról, ami egyébként a meggyilkolt 6 éves kislány családneve is volt. Túl sok a véletlen egybeesés az ügyben, Steve Hodel szerint apja szürrealista, beteg elméjének torz szüleménye a két gyilkosság. A nyomozó szerint Elizabeth Short valahogy rájött, hogy az orvos áll a chicagói gyilkosság mögött, majd mikor szembesítette vele Hodelt, az úgy döntött, elhallgattatja a feltörekvő színésznőt. Bosszúját látványos, elrettentő módon mutatta meg a világnak, ezzel pedig halhatatlanná tette a borzalmas esetet.