Ha olykor furcsa, megmagyarázhatatlan dolgok történnek veled, gyakran vagy ok nélkül frusztrált, úgy érzed, figyelnek vagy egyszerűen nem érzed magad biztonságban a házban, annak oka lehet. Az alábbi pontok alapján eldöntheted, mennyi igaz rád és a helyzetedre, onnantól pedig csak rajtad áll a kérdés megválaszolása: tényleg paranormális entitás van a házban?

szellemek kísértetek szellemjárta ház jelek ouija

 

Van, aki az egész életét arra teszi fel, hogy szellemek után kutasson, ám sokan nem hisznek bennük. Először is fel kell tenni a kérdés, számba vehető-e a lehetőség, hogy túlvilági lények legyenek jelen, avagy akad-e racionális magyarázat különleges esetekre. Ha minden „földi” eshetőséget sikerül kizárni, akkor már el lehet gondolkodni, hogy van-e ok az aggodalomra. Lássuk, mik a leggyakoribb jelek, amik miatt érdemes aggódni!

1. Hirtelen hőmérsékletváltozás

A klasszikus jel, ami minden eddigi jelenés rögzítésekor felmerült, hogy hirtelen fokokat esik a hőmérséklet. A kellemes szobahőmérséklet elképesztően hűvössé válik bizonyos pontokon, ahol valószínűleg maga az entitás is tartózkodik. Fontos kizárni alapvető tényezőket: nyitott ablak, rosszul szigetelő nyílászáró, meghibásodott fűtési rendszer. A jelenés pusztán akkor számít rendhagyónak, ha a lehűlés nem fokozatosan történik, hanem egyik pillanatról a másikra, egy helyiség adott pontján érzékelhető csak, és nincs rá kézzelfogható magyarázat. Szellemvadászok elmélete szerint a kísértetek jelenéskor nagymennyiségű energiát szippantanak fel a környezetükből, ami hirtelen hőmérsékletcsökkenéssel jár, mi pedig ezt érzékeljük.

2. Különös hangok és elmozduló tárgyak

A jelenésekhez ritkán társulnak valódi fizikai megnyilvánulások, ezekben az esetekben azonban elég drámaira sikerül az entitás fellépése. A parakutatók szerint, ha egy szellem képes nagy energiát összegyűjteni/mozgatni, akkor képes hanghatásokat előidézni. Volt már olyan, hogy egyedül voltál, mégis azt hallottad, hogy valaki sétál körülötted?  Ennél sokkal durvább jelenéseket is dokumentáltak, ámbár valódiságukat nem sikerült teljes mértékben igazolni. A poltergeist, vagyis kopogószellem jelenség egy erőszakos, tárgyakat meglehetősen nagy hévvel mozgató lény hírében áll. A parakutatók szerint az energiafelhasználása hatalmas, ezért képes reptetni, mozgatni, sőt olykor dobálni is tárgyakat. A becsapódó ajtók, a felboruló poharak, sőt a maguktól helyváltoztató tárgyak mind poltergeist jelenlétre utalnak. Médiumok szerint ilyenkor azonnal fel kell venni a küzdelmet ellenük: kristályokat kell az ablakpárkányra és az ajtókra tenni, mivel ez kevésbé agresszív fellépés részünkről, mint a zsályaégetés. A kristály nyugtató energiái megfékezik a dühös szellemet a rombolásban, és segíthet neki elhagyni az otthonunkat.

szellemek kísértetek szellemjárta ház jelek ouija

3. Állati kontaktus

Sokak szerint az állatok különleges kapcsolatban állnak a túlvilággal. Különösen a kutyák, a macskák és a madarak képesek érzékelni a számunkra láthatatlan entitásokat, legalábbis több médium is ezt állítja. A spirituális állatok jelezhetik, ha valami olyan kerül az otthonunkba, ami nem evilági. Több youtube videón is láthatunk egy pontra fókuszáló, ideges állatot, ami első ránézésre a falat ugatja. Viselkedésük szinte mindig ugyanolyan: egy adott pontra figyelnek megállás nélkül, hiába szólongatják őket, valami olyat látnak, amit az ember nem. Fontos tudni, nem minden esetben olyan megmagyarázhatatlan a helyzet: előfordulhat, hogy az állat távoli hangot hall, amit mi nem, esetleg olyan szagot érez, ami felingerelheti. Kifinomult érzéküket azonban gyakran kapcsolják paranormális dolgokhoz, illetve a kutyákról és macskákról is köztudott, hogy képesek kiszagolni a beteg embereket, illetve akár egy szökőárat is előre jelezhetnek.

4. Elektromos problémák

Mint már láthattuk, a szellemvadászok szerint a kísérteteknek szükségük van energiára. Felveszik, leadják azt, ez pedig sokszor egyedi formában is megmutatkozik. Előfordult több híres szellem tevékenykedésekor, hogy az elektronikus berendezések hirtelen meghibásodást mutattak. A lámpa pislákolása, a televízió adásának minőségromlása vagy éppen az elektromos készülékek kisülése is jelezheti a szellemvilág jelenlétét az otthonunkban. Ez az egyik legnehezebben beazonosítható jel, hiszen rövidzárlat, áramingadozás vagy egy szimpla mágneses hullám is képes előidézni ilyesmit. Az első, amit tehetünk, hogy szerelőt hívunk az esethez, ám ha kiderül, hogy minden rendben, akkor jogosan lehet pánikolni.

5. Furcsa árnyak mögöttünk

A szellemekkel foglalkozók leggyakoribb beszámolója, hogy alakokat láttak mozgolódni. Tükröződésben, a szemük sarkából, valahogy mindig feltűnik egy-egy sötét alak, ha parakutatásról van szó. Több neves tudós is legyint ezekre, hiszen az agy egészen különleges dolgokra képes. Racionális magyarázatot az adhat a furcsa alakok észlelésére, hogyha a test stresszhelyzetben van, az agy azonnal működésbe lép. Ha nem érezzük jól magunkat egy helyiségben, vagy úgy gondoljuk, kísértet lehet körülöttünk, a képzeletünk képes lehet átverni minket. Hamis képeket kreálhat egyszerű külső információkból, amikkel pusztán egy a célja: meneküljünk az adott szituációból, hogy megszüntesse a stresszt. Az alakok észlelése tehát nem minden esetben jelent 100%-ig hiteles bizonyítékot, ha azonban többen is egyöntetűen ugyanazt az entitást érzékelik, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy mi legyen a következő lépés.

Hogy lehet biztosan megállapítani, hogy kísértet van az otthonunkban?

Sehogy. Mivel nem bizonyítottan létező lényekről beszélünk, ezért biztosra képtelenség menni, viszont van néhány eszköz, aminek a segítségével érdekes dolgokat lehet rögzíteni, ha úgy gondoljuk, utánajárunk a szellemjárásnak:

- szellemdoboz: a szerkezet olyan rádiófrekvenciákat képes rögzíteni, amin a parakutatók szerint a kísértetek kommunikálnak. A felvett hanghullámokat szkenneli, és a frekvenciaváltoztatásnak köszönhetően több sávon is képes rögzíteni az elhunytak hangjait. A sistergő káoszból pedig sokszor meglepően értelmes válaszok hallatszódnak ki.

- K2: a K2 többféle elnevezésben is megtalálható (EMF), a hasznossága abban rejlik, hogy képes az elektromágneses teret és az abban bekövetkezett változásokat is mérni. A K2 kilengései gyakorta társulnak egyéb paranormális észleléssel, a cél, hogy a szellemek energiafelhasználását érzékelni tudják a szellemvadászok. Telefonos alkalmazások is biztosítanak a sikeres mérési eredményekről, ám ezek tulajdonképpen semmit sem érnek.

szellemek kísértetek szellemjárta ház jelek ouija

- éjellátó kamera: egész garmadáját kínálják az éjellátó kameráknak a piacon, neves szellemkutatók mégis a 4K-s, csúcsminőségű verziókat ajánlják, hiszen a legtöbb problémát a kutatások során az okozza, hogy nincs egy jó minőségű felvétel sem, amivel igazolni lehetne az entitások létezését.

- infrafény: a tévés kutatók sokszor helyeznek egy 360 fokú spektrumban működő infrafényt kibocsátó szerkezetet a vizsgált területre, mivel az infraháló, amit teljes szélességben kibocsát, szinte azonnal lebuktatja az entitást, bármerre is rejtőzzön. A kütyühöz riasztórendszert is adnak a webshopokban, így amint belép valaki a fénnyel megfigyelt területre, hangos sípolással jelez, valaki jelen van.

- személyes tárgyak: a gyakorlott kísértetvadászok sokszor az entitás mivoltának megállapítása után személyes tárgyakkal próbálják előcsalogatni a szellemet. Ha gyerekről van szó, játékokkal, felnőtt kísértetek esetén foglalkozásukkal kapcsolatos tárgyakkal igyekeznek előcsalni a kísértetet a palackból.

Mik azok, amik vonzzák a szellemeket?

Teljes mértékben elfogadott lista nincs, ám több olyan eset is van, ahol szinte ugyanazok lehettek a szellemjárás kiváltóokai:

- negatív energiák lengik körbe a helyet: médiumok szerint a stressz, a gyász, a depresszió vonzzák a gonosz entitásokat, amik az általunk kibocsátott rossz érzésekből táplálkoznak. A helyzeten ront az, hogy minden egyes kísértet észlelésnél a szemtanúk arról számoltak be, hogy levertté, feszültté váltak szellemek észlelésekor, így könnyen kialakulhat az ördögi kör, amiből nehezen lehet csak elmenekülni.

- valaki olyan él a családban, aki fogékony a paranormális entitások érzékelésére: értelemszerűen az efféle emberek mágnesként vonzzák a szellemeket

- kapcsolatfelvétel a túlvilággal: ez történhet szimpla EVP-felvétel készítésekor, ám a népszerű Ouija-tábla alkalmazása is könnyen a kísérletező kedvűekre hozhatja a bajt

- egy régi ház felújítása: sokszor az zavarja fel a szunnyadó szellemeket, hogy életterüket megváltoztatjuk. Ettől fenyegetve érezhetik magukat, és azonnal működésbe lépnek, hogy kiűzzenek minket a helyről.

- erőszakos események történtek a házban vagy annak közelében: a múltban történt erőszakos bűncselekmények azt is eredményezhetik, hogy elmenni nem akaró, itt ragadt lelkek özönlik el a lakóhelyünket, akik akár több százéve is a telken élhettek, és azóta is be akarják fejezni le nem zárt ügyeiket.

- kísértetjárta tárgyat vásárolunk: az Ebay és persze más online felület is tele van kísértetekkel kapcsolatba hozhatót tárgyakkal. Sokak ezek közül természetesen nem igaziak, ám nem árt vigyázni, hiszen több olyan beszámoló is készült már ilyen tárgyakról, amik valójában óriási problémákat okoztak a tulajdonosának.

Amit biztosan tehetsz annak érdekében, hogy elkerüld a kísérteteket:

Az egyetlen, amit tehetsz, hogy ne kísértsd a sorsot! Sok médium állítja, olyan erőkkel játszanak a hozzá nem értők, amik könnyen lerombolhatják a vállalkozó szelleműek életét. Magukat kutatónak kikiáltók hajtanak végre szeánszokat, próbálnak meg kapcsolatba lépni a túlvilággal, vagy szegnek meg direkt olyan szabályokat, amik vélhetően meggátolnák egy entitás elszabadulását. Az egyetlen biztos módszer tehát, ha létezik szellemvilág, ha nem, hogyha nem próbálsz meg kapcsolatba lépni velük.