Nemigen találni egyhangúlag elfogadott magyarázatot az évek óta világszerte hallható, ismeretlen zajokra. A fémes, rémisztő hang országhatártól, éghajlattól és napszaktól függetlenül hallható világszerte, a beszámolók alapján pedig leginkább az ég felől hallható. Van rá magyarázat?

tudomány rejtélyek bolygó ijesztő zaj ég ufo vallás

 

Kicsivel több mint tíz éve kerülnek fel folyamatosan olyan videók a netre, amik hátborzongató hangokat mutatnak be. Az első felvételek Amerikából érkeztek, ám azóta már hallották az ismeretlen zajt Ausztráliában, Oroszországban, Kanadában de még Magyarországon is. A rejtélyes hangot elsőre mindenki rémülettel fogadja, hiszen az eleinte közlekedési morajnak hangzó zaj nem akar csendesedni, és hiába keressük a forrását, egyszerűen képtelenség belőni. Aki nem hallott volna még ilyen égből jövő hangot, annak elsőre ijesztő lehet a nyíregyházii felvétel, amit az éjszakai órákban rögzítettek.

Ahogy a felvételen is hallatszik, különös, hosszú, időnként változó hangról beszélünk, amint többen csak hummingnak neveznek. Amit a beszámolók alapján tudunk a hangokról: eltérő hosszúságúak, hasonlónak hangzanak a Föld minden pontján, ám olykor egészen eltérő frekvencián hallani őket, nem lehet pontosan meghatározni a hang eredetét és roppant ijesztők. A titokzatos hang előidézőjére több megfejtés is érkezett, a tudományostól egészen a mitikusig, nézzük meg, mik a leghajmeresztőbbek és mik lehetnek a reális magyarázatok az ismeretlen, rémisztő hangokra.

1. A misztikus vonal

A világvége teóriák nem várattak sokáig magukra, mikor az első felvételek felkerültek a világhálóra. Mivel globális jelenségről beszélünk, meg persze rendkívül félelmetesről is, a világvége-várók fantáziája meglódult, és megalkották az elméletet, miszerint a videókon nem más hallható, mint a végítélet eljövetelét jelző harsonák. Az apokalipszis lovasai elindultak, az angyalok serege felsorakozott, a világvégét jelző hangok pedig az emberiség tudtára is adják, mi következik hamarosan. Több intő jelet is látni véltek az erősen vallásos emberek, ám 10 éve nem történt semmi világméretű katasztrófa, ami az emberiséget kipusztította volna a Földről. Az is lehet, hogy mindössze lassú kínhalálra ítéltettek minket a bűneink miatt.

tudomány rejtélyek bolygó ijesztő zaj ég ufo vallás

Az égtől eltávolodva egy másik teória is izgalomba hozta a humming figyelőit, sokaknak feltűnt ugyanis, hogy a legtöbb észlelés tenger vagy óceán partok közeléből származik. Számba vették annak a lehetőségét, hogy az esetleges ijesztő zajok valójában nem is az égből, hanem a másik rejtélyes kékségből, a mély vízből jönnek. Az elmélet hosszasan taglalja az emberek tengerekre és óceánokra gyakorolt hatását, ami jelentős változásokat idéz elő a vízi élőlények életterében. A felborult áramlatok és megemelkedett vízszint miatt egy feltételezett hatalmas, leviatánszerű mélytengeri lény bukkant elő, ami talán a rejtélyes módon eltűnt hajósokért és hajókért is felel az elmúlt néhány évtizedben. A lény szintén elhozhatja az apokalipszist, mivel a dühös, bosszúszomjas szörnyeteg megbéníthatja a vízi kereskedelmet, ami óriási pusztítást hozhatna a világ számára.

2. A majdnem tudományos vonal

A misztikus lényektől elvonatkoztatva akadnak még meredek elképzelések a hang eredetét illetően, ezek azonban több tudományos elemet tartalmaznak, mint az előző magyarázatok. Az égből jövő hangok legelső forrásaként az UFO-kat jelölték meg, ugyanis a fémes, egyre erősödő hangokat az űrbéli járművek zajának tudták be. Ugyan sokszor hangtalanok ezek a gépek (például azokon a felvételeken, amiken ismeretlen, furcsa alakzatban cikázó fényeket vesznek fel), elképzelhető, hogy valójában valamely kísérlet zajlik a légkörön túl, aminek hangjai a Földre is elhatolnak. Sok UFO-kutató hiperhajtóművek robbanásának tulajdonítják a fémesen csikorgó hangokat, amik a levegő apró részecskéiről visszaverődve újra és újra hallatják hangjukat. Érdekes, hogy egyes légköri zajok esetében – ugyan nagyon kevés alkalommal – előfordult, hogy néhányan furcsa, szabálytalan mozgást követő fényeket láttak az égen. Persze vadabb teóriák szerint a műholdak és távcsövek elől rejtőző idegenek valójában égi háborút vívnak egymással a légkörünkben, ám ez az elmélet teljességgel elképzelhetetlennek tűnik, mivel ha a földi kutatórendszerek nem is szúrnák ki az űrhajókat, szabad szemmel látni lehetne a robbanásokkal járó fényjelenségeket.

tudomány rejtélyek bolygó ijesztő zaj ég ufo vallás

A másik majdnem tudományos elmélet kicsit kinyitja a teret körülöttünk. Mitikus lények, idegenek és űrcsaták helyett egy egész világképet felborító jelenséget tesznek meg a hangok forrásának. Tegyük fel, a valóságunk nem is annyira hiteles, mint azt ahogyan hisszük. Tegyük fel, hogy a világunk nem egyedülálló. Tegyük fel, hogy végtelen idősíkok közül miénk az egyik. Sokan hiszik, hogy a jelenünk egy előre megírt forgatókönyv szerint zajlik, ám mikor a fémes hangok felcsendülnek a távolból, valójában egy repedés keletkezik az idősíkunk burkán. Ez az elmélet több másikkal is kapcsolatban áll, mint például a Mandela-effektus jelenséggel, vagy éppen a déjá vu keltette ismerős érzéssel. E repedések miatt válik elképzelhetővé, hogy eddig ismeretlen arcok, események, dallamok stb. ismerősnek hatnak, hiszen az összeolvadó idősíkok zavart okoznak az érzékelésünkben és az emlékeinkben is.

A kormányellenes réteg sem maradt elképzelés nélkül, ugyanis az Egyesült Államok vezetőségének tulajdonítják a furcsa hangokat, amik nem másból, mint a légtérben lezajlott kísérletekből származnak. A HAARP műveletnek köszönhetően a kísérletet biztosító kormány képes lenne manipulálni az időjárást, ezzel térdre kényszerítve vagy akár mértéktelen gazdagságba juttatva bizonyos országokat. A HAARP-nak köszönhetően a világ minden területén hallani a különös zajokat, ráadásul az alaszkai központ épp 2007-ben készült el teljesen, így körülbelül a 2010-es években kezdett el 100%-os hatásfokkal dolgozni, ami pedig a furcsa, égből jövő zajok sűrűbb észlelésének is az időszaka.

3. Az abszolút tudományos vonal

A valóságtól elrugaszkodott tudományos fantasztikumok mellett találni hétköznapi magyarázatokat is a hangok eredetét illetően. Az egyik ilyen a kőzetlemezek elmozdulása. A lemeztektonikai zörejeket a NASA a Föld „háttérzajának” nevezi, ami nem mindig észlelhető, egy-egy nagyobb elmozdulás, csúszás vagy földrengés esetén azonban jól kivehetőn rezonál az egész bolygó. A magyarázat persze nem teljesen pontos, hiszen nem minden lemezmozgás esetén hallani ezeket a hangokat, illetve nem minden hang esetén történik lemezmozgás.

Egy másik magyarázat szerint érdemes az égben kutakodni, mivel elképzelhető, hogy a légkörbe belépő meteorok robbanásának hangjai visszhangoznak odafentről. Ez megmagyarázná a furcsa, hümmögő hangot, ráadásul az eltérő hosszúságra is jó magyarázat lenne a meteorok nagyságának és számának eltérése. Mivel minden nap meteorok égnek el a légkörben, ezért nem lehet elképzelhetetlen, hogy egyes űrkőzetek az összetételük miatt nagyobbat szólnak, mint csendesebb társaik.

További lehetséges magyarázatnak mondható a napkitörés hangja, amely valamelyest hasonlít a Földön hallható, fémesen csikorgó zajhoz. A NASA felvételein jól kivehető, hogy ütemes, hümmögés-szerű hangot ad ki a Nap, ám egyes esetekben nem jegyeztek sem napkitörést, sem más olyan bolygóközi jelenséget, amely egyidőben zajlott volna le a Földön észlelt hangok megjelenésével.

A magyarázatok sokszínűsége ellenére egy olyan válasz sincs, ami minden esetet lefedne, ezért csupán találgatni lehet, mi okozhatja a félelmetes égi hangokat. Angyalok? Démonok? Idegenek? Vagy a bolygók tréfálnak meg minket? Lehet, hogy sosem kapjuk meg a választ.