Az USA lakosságának közel 2%-a (azaz körülbelül 6 millió ember) úgy gondolja, az ókori görögök tévedtek, a Föld pedig nem gömbölyű (geoid) alakú. A laposföld-hívők évről évre gyarapodnak, elméleteik pedig egyre biztosabb alapokra épülnek. Nézzük meg a legfőbb állításokat, majd azt, ezek a gömb-hívők szerint mennyire állják meg a helyüket.

 

Mi a laposföld-elmélet lényege?

Ahogy a neve is mutatja: a Föld lapos. Már az ókorban és a középkorban is felbukkantak laposföld-elméletek, mégis 1849-ben kezdődött világméretű hódítóútja. Samual Rowbotham angol vallási vezető fogalmazta meg először a legvilágosabban és legtudományosabban a laposföld-elmélet alapjait középkori megfigyelések és a Biblia alapján. Könyvében kijelenti, a Föld tányér alakú, középpontjában az Északi-Sark áll, a szélein pedig vastag, magas jégfal található, így nem folyik le a víz a széleken. Körülbelül 6 éve szedték elő újra az elméletet, porolták le, és adtak hozzá még több érvet. Az alap elképzelés kiegészült olyan tudomány által rég megcáfolt kijelentésekkel, minthogy a Nap forog a Föld körül (ami szintén lapos), és a pályák módosulása határozza meg az évszakokat is, vagyis hogy mennyire vannak távol a Föld felszínétől. A világméretű összeesküvés szerint a naiv gömbhívőket átverik, olyan fals adatokkal vezetik félre, mint a GPS koordináták (hiszen az nem laposföld elmélet szerinti adatokat reprezentál), illetve az űrutazás, ami meg sem történt, és a hamisított űrfelvételek a kamu űrállomásokról, amiket stúdióban készítettek. Nézzük meg az ezekre vonatkozó tényeket!

Semmi sem tűnik el a horizonton

Az egyik legerősebb érve a laposföld-hívőknek a horizont egyenessége. Számtalan kép került fel a netre, ami azt mutatja, hiába kerülnek tőlünk olyan messze a tárgyak, mégis látjuk őket. Véletlen volna? Magyarországon Székely Sándor, a laposföld hívő közösség egyik vezetője végzett lézeres mérést a Balatonnál, 2,2 méteres magasságból indított lézersugarat 12 km távolságban sikerült kristálytisztán felfogni. Székely Sándor szerint ezt egy gömbalakú bolygó esetében képtelenség lenne megcsinálni, ugyanis a lézersugár elakadna az ív legkiemelkedőbb pontjánál.

A fizikai törvények puszta kitalációk

Számtalan olyan törvényt tagadnak a laposföld-hívők, amik minden tankönyvben szerepelnek. Példának okáért ott van a gravitáció. Ez ugyebár a gömbmodellt igazolja, ám még maga Székely Sándor is elképzelhetetlennek tartja, hogy a tömeg vonzza a tömeget. Mivel a Föld lapos, ezért nincs szükség gravitációra, ha pedig gömb alakú lenne, az élővilág kipotyogna az űrbe. Egy másik gömb Föld elmélethez tartozó fontos elem is kimarad, a Coriolis-erő. Mivel a Föld lapos, ezért áltudományos sületlenség a testre ható tehetetlenségi erő, de erre még visszatérünk később. Egy fontos tény is hamisnak tűnik a laposföld-hívők szerint, ez nem más, mint a Föld forgása. Mivel a lapos Föld körül keringenek a szintén lapos bolygók, a Föld mozdulatlan, nem történik forgás, ebből következik, hogy a Föld mozgási energiájából származtatott összes fizikai fogalom hamis, a népbutítás eszköze csupán.

Sosem jártunk az űrben

A kamu holdraszállás teória amúgy is erős gyökeret vert a Föld lakosságában, az emberek egyharmada gondolja azt, hogy megrendezett esemény volt, ezzel a laposföld-hívők sincsenek másként. Mivel nem lehet csak úgy kijutni az űrbe, ezért az összes világűrből készült képet hamisítványnak kiáltották ki. Na, nem mindenki ennyire erőszakosan tagadja az űrutazás lehetőségét, ott van például Felix Baumgartner űrugrása is, ami egyesek szerint ugyan lehetséges, mégis a háttérben található görbe vonal nem a Föld alakját reprezentálja. Hát akkor mit? A laposföld-hívők azt vallják, a legtöbb űrben készült felvétel halszem lencsével készül, ami torzítja a képet, ezért látjuk gömbölyűnek a Földet, nem pedig laposnak.

A mindent bizonyító kísérlet

A legbiztosabb támasza a konteó-gyártóknak nem más, mint egy kísérlet, ami alapos számításokon nyugszik. 1838-ban a már említett ötletgazda, Samuel Rowbotham az Old Bedford nevű folyón indított útnak egy vitorlást. A célja az volt, hogy megvizsgálja, vajon tényleg eltűnik-e a hajó a láthatárról, hiszen az azt bizonyítaná, hogy a Föld igenis gömbölyű. Ehhez képest a hajó még 10 kilométer után is tisztán kivehető volt. Miért? Mivel a Föld lapos. A fő elképzelés tehát ebből a kísérletből származik, ezek szerint pedig, ha a Föld bármely pontjára tekintenénk egy szupererős távcsővel, mindent látnánk.

Árulkodó jelek

A mindenkit megtévesztő gömbelmélet tisztán cáfolható, mégpedig elrejtett információk alapján. Az első nyom a földrajzi atlaszokból származik, hiszen ott mindent laposan ábrázolnak. Lapos kontinensek, lapos Föld, lapos bolygók képeit láthatjuk. Középkori térképeken is laposnak ábrázolják a Földet, nem pedig gömb alakúnak. Számos logóban is látható a lapos Föld, például az ENSZ jelénél is, így minden körülmény arra utal, hogy a tudósok el akarják titkolni előlünk az igazságot.

Mi a gond az elmélettel a gömbirkák szerint?

Leginkább az, hogy a feltételezéseknek semmi értelme. Számtalan kérdést vetnek fel a megállapítások magyarázat helyett. Ott van például a legalapvetőbb, vajon ki/kik és miért akarja/akarnák eltitkolni előlünk, hogy lapos bolygón élünk? Mi haszna származna ebből bárkinek is? Számtalan kamu tudományág létezne, aminek megléte súlyos pénzeket vonna el más területekről. Az empirizmus (tapasztalaton alapuló megfigyelés) a 17. század egyik hasznos találmánya, mégsem lehet pusztán erre támaszkodni, ha tudományos megfigyelésekről van szó, hiszen számtalan olyan szemmel nem látható, érzékszervekkel közvetlenül nem érzékelhető jelenség zajlik a Földön, aminek megkérdőjelezése azzal volna egyenlő, mintha elismernénk az oxigén teljes hiányát a bolygón. Bizarr? Igen, mivel a „hiszem, ha látom” felfogás nem tudományos, de még csak nem is hitelességre törekvő. Vegyük sorra az elmélet tartópilléreit és a gömbirkák válaszait rájuk.

Semmi sem tűnik el a horizonton + a Bedford-kísérlet

Valóban megfigyelhetjük, hogyha a Balatonon nyaralva elnézünk egy bizonyos távolságba, láthatjuk a fehér vitorlásokat a távolban, és hiába a Föld görbülete, nem tűnnek el a horizont alatt. Ennek az a nagyon egyszerű magyarázata, hogy túl kis távolságban történt mind a Bedford-kísérlet, mind a laposföld-elmélet bizonyítását szolgáló fotók elkészítése. De mi van a lézeres kísérlettel? Sajnos a lézeres kísérlet több szempontból is hiteltelen. Egyrészt azért, mivel nagyon kevés olyan erős lézer van a világon, ami óriási távolságokban, szórás nélkül működik. Ha mégis találnánk olyat, a lézer azért nem ütközik a Föld görbületébe, mivel maga a légtér is a Föld alakja szerint hajlik, ennélfogva a sugár is, hiába érzékeljük egyenesnek.

A fizikai törvények puszta kitalációk

Nem csak a tudósok, mi is le tudjuk ellenőrizni, hogy valóban hatnak-e ránk olyan erők, amiket a laposföld-hívők tagadnak. A gravitáció tesztelését könnyen elvégezhetjük, ha még sosem tapasztaltuk volna a hatását, ejtsünk le valamit, vagy ugorjunk fel, garantáltan senki sem fog a levegőben maradni. A Coriolis-erő egy tehetetlenségi erő, ami a mozgásban lévő testekre hat. Iránya a sebességre merőleges, ezért eltérítő erőként hat. Nézzük meg az alábbi videón a működését a gyakorlatban.

Megfelelő közegben forgást is létrehozhat, ennek eredménye az, ha kihúzzuk a kádban a dugót, akkor a víz spirálban fog leömleni a lefolyóba. Érdekesség, hogy a Föld északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányban forog a víz, míg délen ez pont fordítva van. A Föld gömb alakjára és forgására tehát ez egy kitűnő bizonyíték. De mi van még? A Föld forgását hivatott igazolni még a Foucault-inga, ami tulajdonképpen a Föld forgása és a Coriolis-erő miatt képes a következő mozgásra. Mivel az inga úgy készült el, hogy órákig is tudjon mozogni, az Egyenlítő kivételével bárhol megfigyelhető, hogy hosszú időn belül lassan elfordul az inga mozgásiránya. Ha lapos lenne a Föld, az inga úgy viselkedne, mint az Egyenlítőn, azaz nem kezdene el lassan forogni.

A Nap kering a Föld körül

Nos, ha a Föld valóban lapos lenne, a Nap pedig mint egy repülő lámpa világítana a fejünk felett, akkor tulajdonképpen sosem lenne sötét. Mindig látnánk éjjel a napnyugtát, akárcsak az Északi-Sarkkörön tapasztalható. Mivel a Föld nem akkora kiterjedésű, hogy a Nap kellő távolságra legyen ahhoz, hogy beköszöntsön úgy is az éjszaka, hogy felettünk kering, ezért az elmélet egyik legvérzőbb sebe a felettünk repkedő világító tányér elmélet. Legalábbis azok szerint, akik kitartanak a gömb Föld mellett.

Sosem jártunk az űrben

A Photoshop a NASA leányvállalata – állítják a laposföld-hívők, tehát egy eredeti képünk sincs a Földről, ügyes CGI az egész. Egyik bolygó sem gömb alakú, az egész puszta megtévesztésre épül. A legegyszerűbb módja az állítás helyességének a leellenőrzésére, ha mi magunk kukkantunk egy jó erős teleszkópba, és vizsgáljuk meg a minket körülvevő bolygókat. Ha belegondolunk egy olyan költséges dolgot, mint a NASA, sosem működtetnének csak úgy, egy világ megtévesztésére. Vagy mégis??

A népességet irányító pénzhatalmi elit teória megérne egy misét, hamarosan erről is több mindent olvashatunk, tulajdonképpen nekik tudják be az egész gömbföld hazugságot. A világot irányító néhány családnak az az érdeke, hogy elhiggyük, tudományos rejtélyek húzódnak létezésünk hátterében, kutassunk, dolgozzunk, így még több pénzt teremthetünk meg nekik, és gyarapíthatjuk a vagyonukat. Igaz lenne? Nos… azt döntse el mindenki saját maga.