1963. november 22-e minden amerikai számára sorsdöntő napnak bizonyult, ekkor történt ugyanis, hogy Texas államban, Dallasban egy merénylő véget vetett az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökének, John F. Kennedy életének. Rengeteg ködös részlet derült ki a merénylettel kapcsolatban, ami tovább bonyolítja az amúgy is kibogozhatatlannak tűnő rejtélyt: vajon miért halt meg Kennedy, és ki húzott hasznot a halálából?

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

 

Amit biztosan tudunk

Kennedy 1963. november 22-én látogatott el a texasi Dallasba, ám az utazást gondos előkészületek előzték meg. Az elnök nem volt túl népszerű az államban, így többen is azt tanácsolták, az elnöki járművet golyóálló üveggel védjék az esetleges támadások ellen. Félő volt, hogy a Kennedy iránti ellenszenv tettlegességig fajul, ám az elnök végül úgy döntött, nem volna méltó az Egyesült Államok első emberének védőfal mögé bújni, bátorságával nyeri meg magának Dallast. A tömeg a várakozásokkal ellentétben szeretettel fogadta Kennedyt, így mindenki fellélegzett. A küldöttség 12:29-kor kanyarodott a hírhedt Elm Streetre, ahol egy tankönyvtár tetejéről három lövés dördült el. Két lövés találta el Kennedyt, ezek közül a második, a koponyáját szétzúzó lövés bizonyult halálosnak.

A gyilkosság után őrült nyomozás indult, ahol Earl Warren majdnem egy évig kutatott további lehetséges gyanúsítottak után. Nyomozásának eredményeit az Egyesült Államok titkosította, és ugyan Donald Trump azt ígérte, idővel feltárul minden ködös részlet a Kennedy gyilkosságot illetően, ez nem történt meg. Gyilkosság vádjával végül Lee Harvey Oswaldot akarták elítélni, ám tárgyalásra nem került sor, mivel egy night klub tulajdonos, Jack Ruby hasba lőtte a férfit a börtönbe való átszállítás közben. A gyilkosság kapcsán sok kérdés merül fel, teóriák százai szólnak arról, vajon ki ölhette meg valójában Kennedyt. A megdöbbentő esetnek ugyanis akad néhány megmagyarázhatatlan körülménye, ami sehogy sem illik a nagy egészbe. Lehet, hogy éppen ezek közül valamelyik lenne a kulcs a rejtélyes gyilkosság megoldásához?

Ki volt a gyilkos?

A merénylő személye körül lengő rejtély több mint 50 éve tartja lázban a világot, mivel több felvetés szerint sem egy kósza civil tehet az elnök haláláról. Felvételek, képek és tanúvallomások tanulmányozása után egyéb lehetséges megoldások is a rendelkezésünkre állnak a gyilkos személyével kapcsolatban.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

Lee Harvey Oswald: A pszichés zavarokkal küzdő Oswald ellen az a legnagyobb felhozható érv, hogy ugyan a tengerészgyalogságnál szolgált, az aktájában szereplő minősítés szerint átlagon aluli volt a célba lövő képessége. További érdekesség, amiből a teóriák amúgy elburjánzottak, hogy egyesek szerint a lövés szöge nem egyezik a becsapódó golyó szögével, így kizárt volt, hogy mindhárom lövést Oswald adta le, ráadásul olyan gyatra fegyvert használt, amivel szintén kivitelezhetetlen lett volna a művelet. További ellene szóló érvek a mesterlövész elhelyezkedésében keresendők, ugyanis számos szakember vizsgálta az esetet, és kijelentették, képzett, hozzáértő lövész biztosan nem arról az épületről tüzelt volna, ahol Oswaldot is sejtették. A gyanúsított meggyilkolása is túl hirtelen történt, vallomást sem sikerült felvenni Oswaldtól, amit sokan logikus lépésnek sejtenek, hiszen így senkinek sem árulhatott el semmiféle információt az elnökgyilkosságról. Érdekes, hogy utolsó pillanataiban azt kiáltozta az őket körülvevő újságíróknak, „engem csak felhasználtak”.

A sofőr: A már látott felvételeket elemezve többeknek is furcsa momentum keltheti fel a figyelmét. Mikor eldördül az első lövés, és Kennedy fájdalmában kissé megdől, látni lehet, ahogy a sofőr lassan megfordul. Úgy tűnik, mintha fegyverre hasonlító tárgyat tartana a kezében, és azt fordítaná az elnök felé. A Kennedy fején keletkezett seb inkább tűnik szemből kapott lövésnek, mint hátsónak, ráadásul a szemtanúk egyike sem tudja, hogy pontosan hány lövés dördült is el a merényletkor. Előfordulhat a teória szerint, hogy a sofőr egy beépített ember volt, és egy sokkal titkosabb cél vezette, mint puszta unszimpátia.

A maffia: Több ponton is kapcsolódik egymáshoz a maffia és az elnöki család. Nyomós érv lehetett a maffia számára az igazságügyi miniszter, Robert Kennedy munkássága, aki keményen lépett fel a szervezett bűnözés ellen, és sikeresen kezdte felszámolni a maffia bevételi forrásait. A bűnszervezet joggal érezhette becsapva magát, mivel állítólag az egész Kennedy-kampány maffia pénzből lett finanszírozva. Érdekes, hogy az Oswaldot meggyilkoló Jack Ruby is kapcsolatba hozható a maffiával, mivel klubját gyakran látogatták közismert gengszterek.

A CIA: A kubai Disznó-öböl invázió kapcsán óriási ellentét feszült a titkosszolgálat és az elnök között. A CIA által képzett Castro-ellenesek csúfos kudarcot vallottak a szimpatizánsok ellen elkövetett fegyveres fellépéssel. Kennedy hamis, manipulált információk alapján egyezett bele előzetesen a műveletbe, ami sikertelensége miatt hatalmas presztízsvesztéssel járt az elnöknek. Tagadhatatlan, hogy a Kennedy-nézetek több sérelmet is okoztak a hatalmi berkekben, így elképzelhető, hogy nem állt volna távol a gyilkosság a szervezettől. A nyomozás során az is kiderült, hogy Oswald aktája a CIA által módosításra került, meghamisítottak adatokat, így lehetetlen megmondani, vajon titkosszolgálatnak dolgozott-e a merénylő, vagy pusztán felhasználták őt önös érdekek megvalósítására.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

Fidel Castro: A legnagyobb indíték talán a kubai helyzet lehetett, egészen pontosan a Disznó-öböl invázió bukása, amivel Castro számára egyértelművé vált, az Egyesült Államok egyre növekvő fenyegetést jelentett. Maga Oswald a kubaiakkal is kapcsolatba hozható, ám nem tisztázható módon. A merénylő kommunista szimpatizáns volt, ám a CIA által kiképzett felkelő csapatokat is lelkesen támogatta.

Lyndon B. Johnson: Maga Jackie Kennedy is őt sejtette a háttérben, valójában igen nyomós indokok miatt. Kennedy a merénylet előtti napokban közölte az alelnökkel, hogy nem kér tovább a szolgálataiból. Johnson továbbá több olyan céggel is kapcsolatban volt, amik Kennedy elnöksége alatt jócskán elesett a bevételtől a megnövekedett adó miatt. A merénylet utáni 3. órában Johnson letette az elnöki esküt, mindezt úgy, hogy Jackie Kennedy kosztümjén még meg sem száradt a férje vére – érthető tehát, hogy a média is őt helyezte fókuszba a Kennedy-gyilkosságban.

Furcsaságok a merénylet közben

A már említett beesési szög megérne egy külön misét, illetve az is, hogy a szemtanúk maguk sem tudták eldönteni, hány puskalövés hangját hallják. További érdekességek kerültek elő azonban a Kennedy gyilkosa utáni nyomozás közben.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teóriaBabushka Lady

A Kennedy-gyilkosság egyik különös figurája egy fejkendős, ballonkabátos nő, aki feltűnő viselkedésével több embernek is szemet szúrt. Nevét a sajtótól kapta a furcsa, orosz idős asszonyokra emlékeztető öltözéke miatt. A Babushka Ladyről egy olyan felvétel sem készült, ami alapján be lehetne azonosítani. Ennek egyik oka, hogy vagy eltakarta az arcát, vagy háttal állt a kameráknak. Míg más szemtanúk felvételei igen, addig a lelkesen kamerázó nő videója sosem került elő. Ugyan akadt egy Beverly Oliver nevű nő, aki a merénylet után 14 évvel azt állította, ő a titokzatos hölgy, felvételeit pedig a CIA kobozta el, valójában olyan tárgyi tévedések szerepelnek a vallomásában, amikkel kizárható, hogy tényleg ő lenne a furcsa nő. További érdekesség, hogy a nő pusztán egyetlen biztonsági felvételen bukkan fel, azután nyomtalanul eltűnik a gyilkosság helyszínéről. Még mindig nem volna elég gyanús? Igen különös, hogy az orosznak kinéző nő elég közel állt a konvojhoz a lövés pillanatában. Míg mások a földre rogyva kerestek menedéket, addig a nő meg sem moccant, csak kamerázott tovább. Egyesek szerint a KGB beépített embere volt, mások szerint a CIA küldte, hogy megbizonyosodjanak róla, az elnök tényleg halott. A hab a tortán, hogy öltözéke miatt tulajdonképpen senki sem tudja megmondani, nőről vagy férfiról van-e szó.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

Az esernyős férfi

Egy másik titokzatos alak, egy esernyős férfi tűnik fel a tragédiáról készült képeken. Ő is különösen közel állt az elnökhöz, mikor a lövéseket leadták rá. Furcsa, hogy kinyitott, fekete esernyőt tart maga fölé a férfi, miközben egy kósza esőfelhő sem volt az égen aznap. A bámészkodó személyazonosságára nem derült fény, egyetlen élesebb fotó sem készült róla. Az esernyőt viszont jól látni mindegyik felvételen.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

A konvojhoz közel álló férfi egészen addig nyitva tartotta az ernyőjét, amíg az elnököt halálos lövés nem érte. Egyesek szerint ő volt az, aki jelezte a gyilkosnak, hogy szabadon tüzelhet Kennedyre egészen addig, amíg meg nem hal.

Kennedy teste nem dőlt meg

Hivatalos források szerint az elnököt az első találat hátulról érte. A becsapódó lövedék mozgási energiájának meg kellett volna löknie Kennedyt, akinek a teste ennek ellenére nem mozdult előre. Egy érdekes orvosi elemzés szerint a mellkasi sérülést akár túl is élhette volna, ha elég gyorsan kórházba kerül, ám valami meggátolta az elnököt abban, hogy elhajoljon a következő golyó elől. Ez nem volt más, mint az a fűző, amit romlott egészségügyi állapota miatt kellett viselnie. Gerincproblémájára 20 éves korától fogva fűzőt hordott, ám a dallasi látogatása előtt váratlan dolog történt vele. Egyik légyottja alkalmával izomszakadás keletkezett a combjában, amire a térdétől a mellkasáig még erősebb rögzítőt kapott. Ez megakadályozta abban, hogy szabadon mozoghasson: így az első lövés utáni pillanatban is tiszta célt kínált a gyilkosnak.

kennedy gyilkosság merénylet jkf összeesküvés teória

Ha mindez nem volna összességében sem elég zavaros, érkezett egy újabb elmélet, miszerint az elnök meggyilkolása pusztán színjáték volt. Az összeilleszthetetlen darabkák lehetnek a képzelet szüleményei is, mivel sokak szerint Kennedy a leromlott egészsége miatt a háttérbe kívánt húzódni, és onnan irányítani. A merénylet után az elnök az egyik magánszigetére vonult, ahol egészen 1992-ig is lakott. 71 évesen Floridába költözött, 2011-ben bekövetkezett haláláig pedig minden elnökkel rendszeresen konzultált. Hogy mi az igazság, a mai napig nem derült ki, valószínűleg nem is fog, hiszen óriási szégyenfoltot hagyna az amerikai történelmen, ha beigazolódna a legrosszabb: egy országnak köze van a saját elnökének meggyilkolásához.