Konspirációk születtek azzal kapcsolatban, hogy talán nem egy véletlen baleset eredménye a katasztrófa, sokkal inkább egy tervezett gazdasági lépés a szükséges rossz oltárán áldozva.

konteó összeesküvés gyújtogatás vallás terrorizmus kereszténység egyház Notre Dame

 

A horrorisztikus képsorok az égő katedrálisról megrázták a világot. Számos tweet, Instagram bejegyzés és facebook poszt született az események forgatagában, amik leginkább a döbbenetet és a mély együttérzést voltak hivatottak reprezentálni. Az egyik legszebb összefogásnak lehettünk szemtanúi, ahol nemzetek vallástól, földrajzi elhelyezkedéstől és életkortól függetlenül egy emberként összefogva kezdtek gyűjtésbe. A várakozásokat felülmúlta a rengeteg adakozó cég, szervezet és magánszemély, így kétség sem fér hozzá, hogy a Notre Dame hamarosan újra teljes pompájában fogadhatja az odalátogatókat. E szörnyű katasztrófa nyomán viszont több rejtélyes videó, kép és beszámoló bukkant fel, amik homlokegyenest azt sejtetik, szándékos gyújtogatásról lehet szó. Több elképzelés is elérhető az interneten, ezek közül a két legérdekesebbet olvashatjuk alább.

Muszlim gyűlöletbűntény eredménye a székesegyház leégése

Először is a hazánkban leginkább elterjedt konteóra érdemes néhány percet szánni, és alaposan átgondolni. Az összeesküvéselmélet oly annyira gyökeret vert a fejekben, hogy még a kormány is előszeretettel támogatja. Nézzük, miről is van szó pontosan! Mivel a Notre Dame katasztrófája a második templom leégése volt Franciaországban pár hét alatt, többen úgy vélték, egy vallási háború kezdetének lehetünk szemtanúi. Természetesen nem másra gyanakodhatunk, mint rebellis muszlim élharcosokra, akik a keresztény egyház legjelentősebb szimbólumait igyekeznek eltörölni a föld színéről. A Russia Today orosz hírportál összefüggést talált az esetek között, ezeket egy cikk formájában meg is osztotta a közérdeművel (igaz, azóta át is szerkesztette), amit hazai politikusok is lelkes hevülettel támogatnak. A keresztény világ egyik legikonikusabb jelképének lerombolása óriási vita tüzét lenne képes lángra lobbantani, ehhez pedig nem kevés hátszelet adtak a katasztrófa közben történt események. Az első néhány órában ugyanis a Twitteren történtek meghatározó alapot adtak az anti-muszlim narratívának, ami mostanra kibontakozott az égő Notre Dame üggyel kapcsolatban. Két kamu Twitter fiókot sikerült lekapcsolni a tragédia napján, egy CNN és egy Fox csatorna accountot, amiket ismeretlenek üzemeltettek a tűzvész előtti hónapban.

konteó összeesküvés gyújtogatás vallás terrorizmus kereszténység egyház Notre Dame

A tweetek, amik az esettel kapcsolatban napvilágot láttak muszlim férfiakat neveztek meg lehetséges elkövetőként, akik egyházellenes hevületben gyújtották fel a székesegyházat. Tovább fokozták a muszlimellenes hangulatot a kamu videók, amik szintén Twitterre kerültek ki. A meghamisított képsorok az égő Notre Dame-ot mutatták be, ami alatt az Allahu Akhbar kiáltást lehetett hallani. A szerkesztett videót rengetegen osztották meg, ezen felbuzdulva pedig tovább gyűrűzött a kamu képek és videók ügye. Ami végleg betette a kaput, és feltámasztotta a muszlimgyűlöletet nem más, mint az alábbi videó. A képsorok láttán kommentháború indult arról, mit is látunk pontosan. Sokan váltig állították, pusztán egy munkás járhatott a székesegyház tetején, ám mások azt vallották, biztosak benne, hogy egyetlen munkás sem tartózkodott akkor odafent, és maga a gyújtogató mutatta meg magát a kamerának.

A kormány érdeke volt a székesegyház pusztulása

9/11 óta előszeretettel jelenik meg a kormány mumusként a konteó-gyártók szemében, viszont komoly aggodalomra adhatnak okot azok az elképzelések, amik a francia kormányt teszik felelőssé a tűzvészt illetően. Macron kétéves migrációtámogató politikája nagyban meghatározta a képet, amit Európa szerte kialakított magáról. Sokan ugyanis őt teszik felelőssé a Notre Dame leégésében. Elsőre talán úgy láthatjuk, semmilyen szerepet nem játszhatott a kormány, ám ha tüzetesebben szemügyre vesszük a Notre Dame felújításának körülményeit, talán találunk némi rációt az elhíresült konteóban. Adott az államfő, aki közel 3 millió eurót csurgatott el az uniós támogatásból. Mi lenne, ha a bizottság alaposabban a körmére nézne, és kiderülne, ennél sokkal nagyobb összegről van szó? Ebből az alapkoncepcióból indulnak ki a konteó kitalálói, talán nem is ok nélkül. Ha bebizonyosodna Macron bűnössége, óriási port kavarna az eset, ezért többen úgy gondolják, az államfő nem véletlenül próbálta zavarossá tenni a Notre Dame felújításának körülményeit. A dolog egészen odáig fajult, hogy a székesegyház felgyújtásában is szerepet játszhatott.

konteó összeesküvés gyújtogatás vallás terrorizmus kereszténység egyház Notre Dame

Miért? A felújítás pontos ellenőrzések hiányában tulajdonképpen abbamaradhatott, hiszen a tűz minden anyagot, szerszámot felemésztett. Homályos eleme még a tragédiának maga a tűzoltás, ami olyan szervezetlenül és kaotikusan folyt, hogy nehéz elképzelni, a tűzoltóságnak ne lett volna kész terve vészhelyzet esetére, hiszen nem egy egyszerű vidéki viskóról beszélünk. Milyen elgondolás vezet tehát a szándékos gyújtogatás vádja felé? Leginkább az, hogy hivatalos nyomozás nemigen indult rögtön a tűzeset után, így számos konteóban visszatérő elem a hatóságok megvezetése addig, amíg a bizonyíték megsemmisítésre nem kerül. Mi volt tehát a cél? A konteóban foglaltak szerint nem más, mint Macron egyházellenes fellépése, vagyis a kapott támogatást saját politikai célokra akarja használni, míg magát a Notre Dame-ot ingyen, adományokból kívánja felújítani.

Vadabb teóriák

Akadnak egészen meredek kétsorosok is, amik annyira hajmeresztők, hogy muszáj tudnunk róluk. Az egyik konteó szerint isteni beavatkozás történt, amiért Európa már nem azokat a keresztény értékeket képviseli, mint egykor. Az egyháztagadó Franciaország büntetése egy lángoló székesegyház képében manifesztálódik, Isten büntetése húsvét közeledtével, hogy bűnbánó keresztények módjára hajlongjunk újra a kereszt előtt, mint sok-sok éve. A netre felkerült jelenségre egy skót nő hívta fel a figyelmet, aki szerint maga Jézus Krisztus alakja jelenik meg a lángok közt, ez újabb bizonyíték az isteni közbenjárásra.

konteó összeesküvés gyújtogatás vallás terrorizmus kereszténység egyház Notre DameMások szerint pusztán a 21. századi vandalizmus megnyilatkozása az eset, mivel a tűzvész előtti napokban két férfit is letartóztattak, akik megpróbáltak tüzet gyújtani a katedrálisban. Úgy tűnik, mégis sikerült a terv, amivel világméretű anarchiát akartak gerjeszteni – ezzel tiltakozván a politikai viszályok és háborúk ellen. Az elképzelés hajaz kissé az annak idején elhíresült Weather Underground amerikai terroristacsoport háborúellenes tevékenységére, akik robbantással, állami épületek megkárosításával és rendőrgyilkosságokkal akarták felhívni a figyelmet a vietnámi háború borzalmaira.

A rengeteg téves információ, hamisított kép– és videóanyag miatt érdemes fenntartással kezelni a híreket, nem árt azonban számba venni a lehetőséget, mi van, ha valamelyik konteó mégis fedheti a valóságot.